Дискисия

ПДФ Печат

 

Електронната търговия е изкушение, удобство, предизвикателство, но крие и неизбежните рискове за неподготвените, недобре информираните. Как да се подбират сайтовете и стоките, какви гаранции за качество и произход да се търсят, как да се плаща най-удобно и безрисково, опазването на личните си данни от посегателства, кои са законите и институциите, грижещи се за правата на потребителите и за хигиената на търговската интернет-среда. Тези компетенции се изграждат и надграждат с трупането на опит. В това отношение съветите на специалистите бяха особено ценни.

На поканата да дискутират по темата се отзоваха Румен Станев от РД на Комисията за защита на потребителите, юристът Гергана Цонева, Стефан Стефанов от служба БОП на Областна дирекция на МВР, IT-специалистът Иван Богословов, Оля Иванова от ТПП, д-р Райна Жейнова в качеството си на родител и други. Въвеждащата презентация по темата представиха самите ученици, които демонстрираха добро познаване на начините за електронно пазаруване. Анкета, проведена сред младежите от гимназията, показва, че учениците предпочитат да купуват от Интернет дрехи, обувки, аксесоари, техника. Добре са запознати както с предимствата, така и с рисковете - повредени или подменени стоки, бавни доставки, разминаване на рекламираните с реалните качества.

Румен Станев от КЗП насочи вниманието на младежите към техните права на потребители, законите, които ги бранят, но и ангажимента им да се информират преди да заявят определена стока. Стефан Стефанов от служба БОП предупреди как да се избират безопасните сайтове за търговия, как да се опазват личните данни, които могат да превърнат потребителя в жертва на престъпление, кога да се обръщат за помощ към органите на полицията и да известяват за нарушения. Не бива да се страхувате от този начин на пазаруване, но трябва да сте информирани и предпазливи – подчерта служителят на МВР.

Да се чете всичко изписано със ситни букви, защото то е най-важното, посъветва юристът Гергана Цонева. Не пренебрегвайте условията за потребителите и ги четете внимателно преди да натиснете бутона, че сте съгласни с тях. Това натискане е равнозначно на подписан договор – акцентира адвокат Цонева. Проверявайте в търговския регистър фирмите, от които ще пазарувате, може те да са фантоми или да са в ликвидация.

Разискванията продължиха повече от предвидения час и половина, като в тях с допълнителни въпроси се включиха и присъстващите представители на Ученическия парламент. По метода „връстници обучават връстници” те ще споделят и обсъдят наученото със съученици и приятели. Поканените специалисти и представители на институции заявиха готовност да отговорят на допълнително възникнали въпроси и да се отзоват на следващи срещи, ако от такива има нужда, както и винаги да са в подкрепа на младите хора със своите възможности и компетенции.

 


Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.