Ню Йорк

Актуално Ню Йорк
ПДФ Печат

 

ОБРАТЕН ДИЗАЙН НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС

 

 

“Градът лежеше около Сентръл Парк в дълбока тишина, небето в четири сутринта изглеждаше стоплено от звездите и нежната, леко стелеща се мъгла. От време на време по някоя кола се прокрадваше с въздишка на гуми и внезапен, кратък проблясък на фарове. Птичките кротуваха, тролеите и автобусите също; пияниците вече бяха полегнали във входовете; скитниците – подслонени за през нощта, светлините на високите задушливи сгради – изгасени, тук-там блещукаха прозорци на любовници или на болни. Нямаше вятър и миризмата на пръст, остра и неочаквана в бетонния град, се носеше с мъглата.”

 


 

С това започва разказа си Ъруин Гилбърт Шамфороф, иначе наречен Ъруин Шоу, за нощна случка в Сентръл Парк. Ако решите да намерите обаче точната локация на събитието, ще е наистина невъзможно, защото Сентръл Парк лежи по протежението на Пето Авеню и Сентръл Парк Уест, част от Осмо Авеню, върху площ от 3.399 км 2. Всичко в Ню Йорк е огромно, защото това естествено е Ню Йорк. И е “гуд айдиа” да сте чували малко за тези топоними, преди да ги видите наживо, след като сте кандидатствали за програма “Обещаващи лидери в българското образование” на Фондация Америка за България, за да знаете, че там шапки, освен понякога бейзболни, не се носят, защото падат съвсем буквално. Така че не ги слагайте в багажа си.

От друга страна, когато пък вече сте там, ще имате съвсем недостатъчно време да обходите всичките си любими места и други случайни такива, на които сте попаднали пътьом като член на ежеделничната 17-милионна тълпа на малкия голям Манхатън, защото основно ще ви се наложи да се заемете с нещо нечувано – backaward design, или обратен дизайн, съгласно книгата на Грант Уигинз и Дж. МакТай “Разбиране според урочния план”, дала тон и насока на обучението в самия център на американското образователно дело – Тийчърз Колидж на Колумбийския Университет в Ню Йорк.
Трите седмици на Бродуей ще изминат с теоретично запознаване с основите на дълбоко практичния замисъл на образованието в САЩ в непосредствена връзка с приложението му в конкретна разроботка на урочни планове и проекти и наблюдението на учебния процес в различни държавни и частни училища на Ню Йорк. Целта, която преследва усмихнатият екип от професионалисти на Д-р Елън Майер, е да ви вдъхнови за промяна, за която ние в България отдавна се подготвяме под звуците на блуса на Скорпиънс, но все още остава в рамките на музикалния замисъл – разчупване на стереотипа на образованието и подход към обучаемия като градивен материал на учебния процес. Иначе казано, традиционните роли “учител – ученик” нямат същото значение. Ученикът се поставя в ситуация, в която екипно достига до решението на практичен проблем от различни сфери на образованието, и от начина, по който това решение се оказва практически важно за ученика, се правят изводи за по-общото приложение на изучавания проблем. Ако искате още, моля заповядайте на презентацията ми на 13 януари в Регионална библиотека “Петър Стъпов” в Търговище или преди това в ПГИЧЕ “Митрополит Андрей” на 9 декември т. г.


А сега, завършваме с преговор или с въвеждане на нови знания в зависимост от специфичните нужди на обучаемия: На 2 от снимките виждаме Ню Йорк почти от покрива на града (Рокъфелър Сентър), а на другите ориентирите и събитията са следните: Бруклинският мост, Таймз Скуеър през нощта, Сентръл Парк, Къща на Бродуей със страшна украса за Хелоуийн, и 2 общи снимки с авторката и участничка в обучението, Ренета Стоименова, преподавател по английски език в ПГИЧЕ „Митрополит Андрей” в Търговище.

Автор: Ренета Стоименова

 

 


Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.