До Шотландия и назад

Актуално До Шотландия и назад
ПДФ Печат

 

 

До Шотландия и назад 

За смартфона и таблета като основни учебни пособия

Шотландия ни посреща с постоянен режим на сняг и ветрове, но тъй като методическото обучение за преподаване на чужд език, към което съм се запътила, е с акцент върху особеностите на страната, решавам да забравя временно късите поли и хубавото време. Ако сте в Шотландия, непременно ще се съгласите, че няма нищо по-хубаво от хубавото време.

 

Тази страна, освен че е снежна, студена и ветровита, е каменна и дива. А според местните е едно голямо търкало, поради невероятния брой кръгови движения по пътищата – на всяка крачка кръгово, просто невъзможно да запомните пътя пеша или да не ви стане лошо.

Равномерно каменни са главните улици и на двете столици – и на старата, и на новата, с тази разлика, че от новата – Единбург - впечатлението е зашеметяващо каменно и остава завинаги, докато при старата – Данфърмлин – го опресняваме всеки ден, защото това е постоянното седалище на настоящото обучение. 

Загадъчната усмивка на Луси Норис, която не слиза от очите й, ни въвежда в съвременния модел на един друг вид преподаватели и обучители на преподаватели, при които ИТ технологиите като метод на обучение и ориентираният към нуждите на обучаемия подход се допълват от харизматична личност, невероятна цветова гама в официално-небрежния й стил и осведомена наблюдателност. Гледам я и си казвам: “Тя е всичко онова, което винаги съм искала да бъда – артист в професията си.” Само че въпросната дама, преди да стане преподавател към Кеймбридж в Австралия и Испания, е обходила класните стаи на Турция, Италия и Индонезия.

И така, казва Луси Норис, готови ли сте за бъдещето? Къде ви са таблетите и смарт телефоните? Това са вашите учебни пособия, защото няма да има учебници. В Обединеното кралство в бъдещата учебна програма липсват хартиени учебници, защото обучението става онлайн посредством индивидуалния таблет на ученика. Интересна забележка беше фактът, че противно на първоначалните категорични забрани за ползване на мобилни телефони в час, все повече отслабва табуто върху тях и според нашата преподавателка в близките няколко години окончателно ще изчезне.

Това не звучи ли обещаващо за един нов свят?

 

Ренета Стоименоваучител по английска литература в ПГИЧЕ „ Митрополит Андрей“

 


Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.