„Парламентарните избори”

Актуално „Парламентарните избори”
ПДФ Печат

 

„Парламентарните избори” в Езиковата преминаха джентълменски

За няколко часа актовата зала на ІV Основно училище в Търговище се превърна в арена на предизборна надпревара между „Партията на прогреса” и „Партията на благоденствието”. Двете измислени политически сили се представляваха от два екипа от ученици от 11-ти клас на Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Митрополит Андрей”, чийто преподавател по история и вдъхновител на проявата е Маруся Максимова.

Макар че подборът на представителите на партиите е станал чрез жребий, предизборната кампания премина изключително напрегнато и по всички писани и неписани правила - с предварителна няколкоседмична агитация, проучване на нагласите от социологическа агенция „Глас”, разпространение и защита на предизборни платформи, предизборен дебат, избирателна комисия и, както си му е редът по нашенски - с подкупваща почерпка на електората с шоколадови бисквити.

Ето и част от идеите, записани в „партийните” документи, показващи политическата зрялост на младите избиратели, които съвсем скоро ще застанат пред истинските урни за гласуване. „Въвеждане на прогресивен данък за сметка на сега съществуващия неадекватен плосък данък; Частният бизнес да бъде привлечен да спонсорира образованието срещу определени данъчни облекчения; Подобряване достъпа до съвременни лекарства и премахване на ДДС-то върху цената им; Осигуряване на медицинска помощ на възрастното население в труднодостъпните райони; Възвръщане на загубените в годините на преход пазари на България в Русия и бившите съветски страни” и др.

В деня на избора екипите на двете партии застанаха едни срещу други пред лицето на избирателите, за да защитят идеите си и да отговорят на въпросите на електората. А те нито бяха елементарни, нито лесни. Младежите, влизайки в ролята на представители на различни социални и професионални слоеве, демонстрираха завидна зрялост и познаване на икономическата ситуация в България. Зададоха  въпроси за начина, по който всяка от политическите сили ще осигури средства, за да увеличи доходите на населението, при положение, че обещава намаляване на данъците; как ще се превъзмогне противоречието между високите европейски цени на стоките от първа необходимост и ниските пенсии; отношението към гей браковете и решаване на проблема с интеграцията на ромите. Бурните аплодисменти на аудиторията събра питането как ще бъде преодолян монополът на крупните търговци, които ограбват местните производители. Двете политически сили даваха повече или по-малко убедителни отговори според набелязаните мерки в своите предизборни платформи.

Коя партия се е представила по-добре в крайна сметка решиха избирателите – техни съученици от Езиковата гимназия. Повече от половината гласове събра „Партията на прогреса”, която получи и правото да сформира самостоятелен кабинет. Но понеже всичко все пак е една игра, макар участниците да се бяха взели твърде насериозно, кампанията завърши с добро настроение и взаимни комплименти. Джентълменство, което рядко се среща след действителни избори у нас.

Сред гостите на проявата беше търговищкият депутат Румен Такоров. В края той сподели, че платформите и на двете „партии” са добри и на предстоящите парламентарни избори поне 25% от записано в тях ще може да бъде прочетено и в действителните партийни документи.

Людмила Ганчева

 

 


Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.